top of page
image (8).png

Stockholms feministiska Filmfestival

Uppropet #TystnadTagning har synliggjort hur ojämställda strukturer tar sig uttryck i allt ifrån sexuella trakasserier till produktionsbudgetar och löner inom filmbranschen.
 

Skillnaden i lön mellan kvinnor och män är runt 15% och de senaste sex åren har män som grupp fått dubbelt så stor produktionsbudget som kvinnor – 1.1 miljarder kronor jämfört med 603 miljoner kronor. Hur ser SFI, SVT och film- och TV-producenter på siffrorna? 
 

Medverkande: Anna Serner, VD Svenska Filminstitutet, Anna Croneman, Chef SVT Drama, Michael Porseryd, VD SF Studios, Åsa Riton, regissör, Ridley Scott Associates och Camp David Film samt Fredrik Heinig, VD/medgrundare B-reel och styrelseledamot Film&TV-producenterna. 

Arrangeras i samarbete med WIFT, ABF Stockholm och Christina Knight och Viktoria Saxby från TakeTwo.

Visit their website 

Our Clients Say

Stephanie Thögersen, Sthlms Feministiska Filmfestival_edited.jpg
Filmfestivalen vill öka utbudet av film skapad av kvinnor och som skildrar kvinnors berättelser och erfarenheter. En granskning av filmutbudet visar att över 80 procent av alla filmer som visades på bio förra året var regisserade av män och samma sak på stora streamingsajter som Netflix. Så vi har en lång väg kvar innan vi får ett jämställt filmutbud.

Därför är vi glada att Viktoria Saxby och Christina Knight anordnat ett seminarium för Stockholms Feministiska Filmfestival där vi ställer makthavare inom svensk film, drama och TV till svars! Målet är att den
 svenska film- och TV-branschen ska ge fler 
kvinnliga regissörer möjlighet att göra film med stora produktionsbudgetar.

Vi har en ganska jämn fördelning av filmstöd till kvinnor och män om man ser till antalet, men om man tittar på hur fördelningen av pengar ser ut så är det fortfarande väldigt skevt. Men också att distributörer och biografägare vågar satsa på kvinnors filmer.

 

Det finns så mycket bra film och så många viktiga historier som inte når den breda publiken! Med mer jämställd mediaproduktion skulle både kvinnor och män också ges möjlighet att få se världen från fler perspektiv.

bottom of page